Totaaloverzicht  Nieuws!
ongedierte bestrijden

Slakken bestrijden

Vraatschade door slakken

Er zijn vele soorten slakken bekend, die wij hier niet zullen vermelden. Wij houden het slechts op slakken met huis (huisjesslak) en slakken zonder huis (naaktslak).

Vooral de naaktslak zorgt voor veel vraatschade in je tuin maar de huisjesslak (meestal de wijngaardslak) kan er ook wat van. Ze zijn vooral gek op aardbeien en sla.

Overdag zitten ze meestal in hun schuilplaatsen en komen tevoorschijn zodra het donker wordt om zich tegoed te doen aan het groen en fruit in je tuin. Ze zijn vanaf voorjaar tot najaar en vooral bij vochtig weer actief want ze hebben een hekel aan droogte en warmte.

slakken

Schuilplaatsen van de slak

Donkere, koele en vaak vochtige plekken, onder opstaande tegels en stenen, achter en in de container of compostbak. In de winter onder bodembedekkend tuinafval en afgewaaide bladeren, enz. Dit zijn ook heel ideale plekken voor de opbouw van een slakkenpopulatie.

Bedenk dat ook egels en andere diersoorten bodembedekkend bladafval gebruiken voor hun winterslaap. Wacht dus tot deze periode voorbij is, voordat je al dit afval gaat opruimen.

Slakken voorkomen

Leg een barrière aan tussen groenstroken en gevoelige gewassen, bijvoorbeeld een schelpenpaadje. Aan gebroken eierschillen, dennennaalden, Japans split of een andere scherpe ondergrond hebben ze ook een hekel. Je kunt zo'n hindernis ook om een plant heen strooien. Let op! Altijd tot tegen de plant aan. Anders kruipen ze gewoon onder je beschermlaag door en komen bij de plant weer uit de grond omhoog.

Rol na het zaaien van een gewas de bodem goed aan, zo kunnen ze zich minder goed verbergen.

Door in het voorjaar, bij droog zonnig weer, goed te schoffelen, haal je eventueel aanwezige slakken omhoog en drogen ze uit.

Werk voor de winter invalt geen gewasresten in de grond, zo beperk je hun overlevingskansen.

Gebruik eventueel anti-slakkenringen. Deze zijn van koper en leg je om de plant heen op de aarde. Zorg wel dat er binnen de ring geen slakken of hun eitjes meer aanwezig zijn.

Hoe slakken te bestrijden:

  • Als er niet al te veel slakken in je tuin zitten, kun je een bierval maken. Graaf een bakje in, gelijk met de grond en vul het voor een derde met bier. Daar zijn ze gek op, maar gaan ondertussen hun dood tegemoet.

  • Bij vochtig of regenachtig weer liggen de slakken soms voor het oprapen. Zo kun je hun aantal flink uitdunnen. Vooral 's avonds, met de zaklamp, heb je veel succes.

  • Slakkenkorrels werken ook perfect. Gebruik dan wel de betere soort, die onschadelijk is voor vogels en egels. Je strooit ze rondom een plant of doet ze in een slakkenval.

  • Bestrijden met parasitaire aaltjes (Nematoden) is ook een optie. Deze zijn natuurlijke vijanden van naaktslakken en parasiteren ze. De slakken sterven dan binnen één tot twee weken. De aaltjes zijn niet schadelijk voor andere diersoorten en planten.

SLAKKEN BESTRIJDEN

 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved